Panorama Elafonisos

Παραλίες

Η Ελαφόνησος έχει μεγάλη παραθεριστική κίνηση χάρη στις μαγευτικές αμμουδερές παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά. Γνωστότερη όλων, το δίδυμο Φράγκος – Σαρακίνικο (Σίμος) στην Νότια πλευρά του νησιού

Σίμος (Φράγκος)

Οι παραλίες του Φράγκου και του Σαρακίνικου, κατάληξη των ομώνυμων γειτονικών όρμων, περισσότερο γνωστές ως Μικρός και Μεγάλος Σίμος αντίστοιχα. Εντυπωσιακές πρωτόγνωρες για τα Ελληνικά δεδομένα μεγάλες αμμουδιές, σχεδόν λευκές σε χρώματα άμμου και νερών. Η παραλία τον Αύγουστο γεμίζει με χιλιάδες συστάδες λευκά κρίνα της θάλασσας, τα οποία καλό είναι να μην τα κόβουμε ώστε να ρίξουν σπόρο για να συνεχίσει αυτό το ταξίδι τους στον χρόνο.

Σαρακίνικο

Το Σαρακίνικο αποτελεί τη μεγάλη παραλία στο μαγευτικό δίδυμο μικρής και μεγάλης παραλίας στο νότιο τμήμα της Ελαφονήσου με Νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Έχει ακτογραμμή 1.500 μέτρα και η αμμουδιά ανεβαίνει στα 320 μέτρα στο εσωτερικό της Ελαφονήσου. Απίστευτα χρώματα σμαραγδένιας θάλασσας και λεπτή αμμουδιά σε χρυσόλευκο χρώμα, αμμοθίνες μοναδικές στην Ελλάδα που φτάνουν στο εκπληκτικό ύψος των 10 μέτρων. Μοναδικής χλωρίδας τόπος με κρίνους της θάλασσας και θαλασσόκεδρα, φύονται, εκεί όπως και στις υπόλοιπες αμμουδερές παραλίες της Ελαφονήσου.

Κάτω Νησί

Η πανέμορφη οργανωμένη παραλία του οικισμού Νησιά της Παναγίας, στο δυτικό τμήμα του νησιού. Αμμόλοφοι και αμμοθίνες, όπως και στον Σίμο, πεντακάθαρα, ανοιχτόχρωμα γαλάζια νερά. Η παραλία 1.200 μέτρων προστατεύεται από πλήθος νησίδων που την περιστοιχίζουν από την πλευρά της θάλασσας ενώ προς το εσωτερικό του νησιού προστατεύεται από ένα τοίχος κέδρων. Αφθονούν τα λουλούδια Sempre Viva και όμορφα φυτά την άνοιξη ως και τον Ιούνιο. Εδώ ο βυθός παίζει με τα χρώματα και την υποβρύχια χλωρίδα. Πλούσιος ψαρότοπος που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία ψαριών.

Παυλοπέτρι

Η πανέμορφη παραλία Παυλοπέτρι, στην Πούντα, απέναντι από την ομώνυμη νησίδα και πίσω από την λιμνοθάλασσα Στρογγύλη. Εντυπωσιακοί αμμόλοφοι, και αβαθή διάφανα νερά που σκεπάζουν μία βυθισμένη καλοδιατηρημένη αρχαϊκή πολιτεία. Βουτήξτε να την θαυμάσετε. Μεταξύ της νησίδας Παυλοπέτρι και της ομώνυμης παραλίας βρίσκεται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη που έχει ανακαλυφτεί, το Παυλοπέτρι της εποχής του χαλκού.

Κοντογόνι

Η κύρια παραλία στην Βορειοδυτική πλευρά του χωριού της Ελαφονήσου. Ολόχρυση αμμουδερή μήκους 400 μέτρων, που σε σημεία της καταλαμβάνεται από τραπεζάκια καταστημάτων. Η εύκολη επιλογή για μία γρήγορη βουτιά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Καλόγερας

Συνέχεια της παραλίας Κοντογόνι, δυτικότερα του οικισμού, εκτείνεται και μετά τον κάβο Καλογήρου. Δεν προσφέρεται για μπάνιο επειδή ο βυθός έχει πλάκες σε σχέση με τα όμορφα και αμμουδερά ρηχά νερά στα ανατολικά του κάβου. Πλούσιοι αμμόλοφοι και τεράστια μοναδικά δέντρα «θαλασσόκεδρα».

Μεγάλο Τηγάνι

Μικρή παραλία εντός του χωριού, στην ανατολική του πλευρά. Στον βυθό της φιλοξενεί πλήθος αρμονικών οπών από τους κορμούς απολιθωμένων δέντρων που αρχικά ποντίστηκαν στον σεισμό του 375 μ.Χ, και εν συνεχεία διαβρώθηκαν από τη θάλασσα και δημιουργήθηκαν εκατοντάδες θαλάμια.

Λεύκη

Παραλία στον ομώνυμο όρμο στην δυτική πλευρά του νησιού. Το μοναδικό απάγκιο στους Νότιους – Νοτιοδυτικούς ανέμους. Ίσως η καλύτερη παραλία του νησιού, αν και μικρότερη και λιγότερο γνωστή σε σχέση με τον Σίμο και τα Νησιά της Παναγίας. Χρώμα νερών εντυπωσιακό, λευκό, και ιδανική λόγω θέσης, όταν τις μεγάλες παραλίες τις πιάνουν νότιοι και δυτικοί άνεμοι. Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν μαγευτεί από τα ιδιαίτερα χρώματα της Λεύκης κι έχουν γυρίσει την πλάτη στην απεραντοσύνη του Σίμου. Παράλληλα ο ομώνυμος όρμος αποτελεί πλούσιο ψαρότοπο γεμάτο με τα σπάνια και πανέμορφα όσο και πανέξυπνα ψάρια «κατσούλα».

Αγλύφτης

Η μοναδική παραλία με βότσαλο στο νησί. Αποτελεί ίσως τη πιο άγνωστη παραλία του νησιού. Έρημη, μοναχική και απόμακρη με μόνη συντροφιά τους γλάρους και το εκκλησάκι του Αγίου Πατάπιου. Κρυμμένη καλά πίσω από το νησάκι του Αγλύφτη στο δυτικότερο σημείο της Ελαφονήσου. Μικρή παραλία την οποία δύσκολα θα προσεγγίσετε είτε με σκάφος (προσοχή έχει ρηχά νερά) είτε μετά από δύσκολη και επίπονη πεζοπορία από τον οικισμό τα Νησιά της Παναγίας (δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι).

Πούντα

Όλη σχεδόν η παράλια περιοχή από την Πούντα μέχρι την Νεάπολη (περίπου 7 χλμ.) είναι μία τεράστια και πλούσια αμμουδιά. Εδώ, το πρώτο τμήμα της στην Πούντα. Καλύτερη επιλογή, να περπατήσουμε μερικά μέτρα πάνω στην παχιά άμμο προς το Παυλοπέτρι. Τα τελευταία χρόνια η Άκρα Πούντας μετακινήθηκε δεκάδες μέτρα εσωτερικά με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του μήκους της παραλίας.

Χαμόκελο

Αμμουδερή παραλία της Ελαφονήσου στην αντικρινή ηπειρωτική ακτή. Η παραλία εκτείνεται από τη περιοχή της Πούντας μέχρι την Νεάπολη. Στην ανατολική πλευρά της Πούντας, πίσω από την λιμνοθάλασσα Στρογγύλη, ξεκινά η όμορφη μοναχική αμμουδιά Χαμόκελο. Μία όαση από αμμόλοφους, ιδιαίτερη βλάστηση και σπάνια πουλιά που βρίσκεται μεταξύ της λίμνης Στρογγύλη και σαν φυσική συνέχεια της παραλίας Παυλοπέτρι προς βορά και νότια από την παραλία Μάγγανο. Ιδιαίτερα ήσυχη παραλία αφού η προσέγγισή της απαιτεί τον κύκλο της λίμνης. Πανέμορφα σημεία με μικρούς αμμόλοφους μοιάζει σαν μαγική γραμμή καθώς νότια βρέχεται από την θάλασσα και βόρεια από την λίμνη.

Μάγγανο

Αμμουδερή παραλία της Ελαφονήσου στην αντικρινή ηπειρωτική ακτή. Μία λεπτή λωρίδα μήκους 1.700 μέτρων ακτογραμμής και πλάτους μόλις 40 μέτρων από αμμόλοφους και σπάνια βιοποικιλότητα που βρίσκεται μεταξύ της λίμνης Στρογγύλη και της θάλασσας. Μαζί με τη Λίμνη Στρογγύλη αποτελούν το βορειότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελαφονήσου. Βρίσκεται «κάτω» από το χωριό Άγιος Γεώργιος του Δήμου Μονεμβασιάς. Ιδιαίτερα ήσυχη παραλία αφού η προσέγγισή της απαιτεί τον κύκλο της λίμνης. Πανέμορφα σημεία με μικρούς αμμόλοφους μοιάζει σαν μαγική γραμμή καθώς νότια βρέχεται από την θάλασσα και βόρεια από την λίμνη.